School in Saint Denis

Schools in Saint-Denis

In collaboration with Christine Mathieu, creative director of the graphic design studio atelier l’épicerie, we studied the architecture of Atelier Novembre to understand how graphic design could improve its use:

Unity into the separation. The schools being in a priority education zone, the user flow of the nursery and elementary school are separated despite being on top of each other.

To minimise the divide, we designed a color system made of camaïeu which shades from greens (3 to 6 years old) on the ground floor to blues (6 to 11 years old) on 1st and 2nd floor. This leveling up from green grass to blue sky hopefully strengthen the feel of belonging to these different age group.

Create local identity. The complex is in a new area between Stade de France (north Paris) and the city of Saint-Denis. It therefore belongs to Saint-Denis but owns no local history or identity.

For 35 years, Michel Quarez has lived and painted Saint-Denis walls. But his art isn’t only local, it also depicts the different ethnicity of Saint Denis. We thought this rare aspect could participate in creating a strong link between the kids and the building.

Michel Quarez painted three murals and we designed the signage accordingly to create an overall graphic coherence.

––––––

Colors : Christine Mathieu (atelier l’épicerie)
Signage : Paul Pajot (atelier l’épicerie)
Murals : Michel Quarez
Architecture : Atelier Novembre


global mural


global mural


global mural


global mural


paper prototype


paper prototype / final metal one


main entrance


nursery school entrance – 3 to 6 years old – ground floor


game room – nursery school


toilets – nursery school


canteen – nursery school


dormitory – nursery school


primary school entrance – 6 to 11 years old – 1st and 2nd floor


canteen – primary school


directional sign – primary school


boys toilets – primary school


library – primary school


directional sign – primary school


multi-activity room – primary school


blues – 6 to 11 years old – 1st and 2nd floor
greens – 3 to 6 years old – ground floor


gymnasium entrance


directional sign – gymnasium


toilets and coffee room – gymnasium


positional signage – everywhere


6 months later, it’s nice to see school projects like these customised handlers initiated around the style of Michel Quarez. It really shows how our identity is triggering a sense of belonging of the kids to the school.

Michel Quarez
Painter

Created and painted 3 murals
Assisted by Paul Pajot
Produced by Atelier l’Épicerie/Christine Mathieu

Paul Pajot
Digital & signage designer

Co-design & lead on signage design

Christine Mathieu
Founder & Creative Director at Atelier l’Épicerie

Co-design & lead on color design


Jacques Pajot
Founder and co-director at Atelier Novembre
––
Thomas Luksenberg
Architecte at Atelier Novembre

Architecture lead of the project

Bonus !
Here is the making of the murals with Michel Quarez :

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!